Nordmenn på tur

Vi i Easee har fått gleden av å følge to ekte nordmenn, Sveinung Mosnes og Kyrre Løvås på deres skitur over Svalbard. Denne reisen kan på mange måter minne oss om vår egen reise, de satser alt og de setter absolutt alt på spill. For et par dager siden ankom guttene Longyearbyen, og på Mandag startet de på den lange reisen.

 

Sveinung forteller med egne ord hva de skal ut på.

Nå er endelig tiden inne! I ganske nøyaktig to år har vi sett frem til denne turen, og vi er nå klar for å sette i gang. Timesvis med forberedelser, grubling, telefonsamtaler og matlaging skal endelig omformes til stavtak, svettedråper, naturopplevelser og kilometervis med skispor.

Vi skal altså gå Spitsbergen på langs, to ganger. En tur på ca 1200km, fordelt på 55 dager. En ganske ambisiøs tur, da vi må tilbakelegge ca 22km pr dag for å nå målet.

Grunnen til at vi velger å gå hele turen to ganger, er fordi utkjøring og henting med snøskuter er både dyrt og miljøskadelig. Svalbard er allerede hardt presset med store påvirkninger fra global oppvarming, cruiseskip som spyr ut eksos og gråvann, snøscootere, og en stadig økene flytrafikk.

Svalbard er et av de stedene som virkelig har fått kjenne på global oppvarming, og satte nylig ny rekord for varmeste måned for 87. gang på rad. Forrige uke var det flere dager med plussgrader og regn, noe som for få år siden var helt utenkelig. Den turen vi skal gå er vi trolig noen av de siste som får muligheten til å gjennomføre grunnet stor smelting på isbreer. Faktisk er avsmeltingen av isbreene så stor at vi om få år vil finne ut om Spitsbergen faktisk er to øyer, forbundet med en isbre, noe som har vært et spørsmål lenge.

Nå står vi altså snart på startsstreken, klare for å gå. Med oss har vi hver vår pulk på ca 90 kg. Der finnes alt vi trenger for å klare oss. Rifle, snublebuss og signalpistol som sikkerhet for øyas 1000 isbjørner, tau og utstyr for å redde oss ut av bresprekker, latterlige mengder sjokolade og en hel del pågangsmot. Og to ulltruser. La eventyret begynne!

 

Vi i Easee ønsker Sveinung og Kyrre god tur, og kommer med flere oppdateringer underveis!

 

God tur!